Beltug

Belgische bedrijven doneren amper afgedankte computers aan ngo's


Date:13/02/2018


 

Slechts één op de vier Belgische bedrijven geeft afgedankte computers een tweede leven door ze aan het goede doel te schenken. Dat blijkt uit een recente bevraging van Beltug. Toch zorgen professionele organisaties zoals Close the Gap ervoor dat deze computers niet alleen helemaal gewist en opgeschoond worden, ze worden ook hergebruikt voor onder andere educatieve projecten in België en in Afrika.

 

Ruim 40% van de Belgische ondernemingen verkoopt of schenkt afgeschreven computerapparatuur aan makelaars. Amper 23% speelt ze door aan gespecialiseerde organisaties die ze inzetten voor het goede doel. Die resultaten zijn afkomstig van een recente enquête van Beltug, de belangrijkste vereniging van ICT-verantwoordelijken in België. Beltug telt ruim 1.500 leden uit 430 corporate ondernemingen met meer dan 200 werknemers.

 

Toegang tot technologie en ICT is een onmisbare factor in de sociale en economische ontwikkeling. Hogere en vlottere bereikbaarheid van informatie draagt bij tot het terugdringen van analfabetisme, armoede en ziekte. Toch zijn er nog heel wat mensen, zowel in België als in ontwikkelingslanden die geen of amper gebruik kunnen maken van digitale oplossingen omdat de aankoop te duur is. Kwaliteitsvolle, tweedehandse computers kunnen die leemte opvullen.

 

Organisaties zoals Close the Gap zorgen al bijna 15 jaar dat deze afgedankte computers helemaal opgeschoond worden en alle data grondig verwijderd worden. Ook potentieel gevoelige informatie die onder de General Data Protection Regulation (GDPR) valt, wordt opgeruimd. Close the Gap verzamelde inmiddels al zo’n 700.000 computers en ondersteunde zo’n 5.000 projecten wereldwijd. Belangrijke klanten zijn ondermeer Deloitte, Umicore, KBC, Ricoh, Microsoft, TUI, VDAB en Proximus.

 

‘Uit de resultaten van de enquête blijkt dat nog te weinig Belgische bedrijven hun afgedankte computers doneren. Toch kunnen ze er op die manier voor zorgen dat de ‘digitale kloof met ontwikkelingslanden en de vierde wereld overbrugd kan worden,“ vertelt Olivier Vanden Eynde, oprichter en managing director bij Close the Gap.

 

“We hopen Belgische ondernemingen te stimuleren om alsnog hun gebruikte computers een tweede leven te geven en zo de digitale kennis wereldwijd te vergroten," besluit Beltug directeur Danielle Jacobs.


>>> Back to overview