Beltug

Beltug reactie over uitblijven beslissing over 5G


Date:06/02/2019


6 februari 2019 - Beltug reactie over uitblijven beslissing van het Overlegcomité

 

Zowat in elk bedrijf waar Beltug komt, gaat het over digitale transformatie. 5G zal cruciaal zijn om onze toekomstige economie te faciliteren.

 

Vandaag stond het spectrumdossier alweer op de agenda van het Overlegcomité, waarin de gemeenschappen, gewesten en de federale regeringen samenkomen. Er werd geen akkoord bereikt over het voorgestelde pakket.

 

Er is dus een reëel risico op vertraging van de uitrol van 5G in België. Nu er geen beslissing is, schuift het dossier door naar de volgende regering. Zelfs bij een snelle regeringsvorming is vertraging het gevolg. Een lange regeringsvorming – geen onrealistisch scenario – kan tot een serieuze vertraging leiden.

 

De vertraging is geen goed signaal

-      om investeringen aan te trekken van technologische bedrijven

-      om ervoor te zorgen dat bedrijven uit verschillende sectoren tijdig toekomstgerichte toepassingen kunnen gebruiken en/of ontwikkelen.

 

Ondertussen werden er al veilingen voor 5G spectrum (hetzij 3600 MHz, hetzij 700 MHz of een combinatie van beide) georganiseerd in een 12-tal Europese landen.

Beltug hoopt oprecht dat onze politici zich bewust zijn van het belang: een vertraging in de uitrol van 5G is geen optie. De 5G-netwerken zijn bepalend voor de digitale toekomst van België.

De technologie evolueert razend snel. Een of 2 jaar achterstand maakt een wereld van verschil. 

 

Beltug kan alleen maar hopen dat er een mogelijkheid wordt gevonden om de uitrol van 5G te deblokkeren.

 

 

Achtergrond

5G netwerken zijn niet zomaar een opvolger van de bestaande mobiele netwerken. Het doorsturen van videobeelden via 5G gaat liefst 100 keer sneller dan via het huidige 4G-netwerk. 5G netwerken worden gekenmerkt door hun zeer lage latency (wachttijden) en network slicing: operatoren kunnen het netwerk indelen in verschillende slices met een eigen configuratie op maat van de noden van verschillende bedrijven of sectoren. Aan een toepassing in de gezondheidszorg worden nu eenmaal hogere eisen gesteld dan aan een toepassing om je sportprestaties op te volgen.

 

 

In zowat élk bedrijf en organisatie zijn projecten lopende om processen te automatiseren, nieuwe digitale tools te introduceren of volledig nieuwe services te ontwikkelen. De ontwikkeling van het internet of things, big data, artificiële intelligentie, virtual reality en andere geavanceerde technologieën impliceert echter dat we 5G-netwerken nodig hebben.


>>> Back to overview