Beltug

IT-projecten lopen vertraging op, zowel bij bedrijven als overheid


IT-projecten lopen vertraging op, zowel bij bedrijven als overheid

 

Hoewel de coronacrisis de digitalisering van onze economie een boost heeft gegeven, lopen de IT-projecten bij het gros van de bedrijven en publieke instellingen vertraging op. Dat blijkt uit een rondvraag die Beltug afgelopen zomer voerde naar de impact van corona op IT in bedrijven en overheidsinstellingen. 265 leden namen deel aan de enquête. Naast het uitstel van IT-projecten stellen we een grote interesse vast voor social distancing apps en contact tracing apps.

 

Deze resultaten maken deel uit van het Beltug Priorities Compass, onze jaarlijkse bevraging naar de prioriteiten van de Belgische CIO's en ICT-beslissers. Bekijk die prioriteiten hier.

 

Het uitbreken van Covid-19 heeft een zware impact gehad op onze bedrijven, en de impact zal zich gedurende een langere termijn manifesteren. Dat valt ook af te leiden uit deze bevraging. Het goede nieuws is dat bij de helft van de ondervraagden het uitstel beperkt blijft tot tussen 0 en 20% van de lopende IT-projecten. In de publieke sector geeft dan weer één tiende van de organisaties aan dat toch +40% van de lopende projecten werd uitgesteld. Bij bedrijven is de vertraging het grootst: één vijfde van de respondenten geeft aan dat 40% of meer van de projecten, gepland voor 2020, zijn uitgesteld.Danielle Jacobs, CEO van Beltug: “De budgettaire impact van Covid-19 weegt door op de IT-investeringen. We merken dat projecten die niet strikt noodzakelijk zijn voor de beveiliging of continuïteit van de systemen zijn uitgesteld of in sommige gevallen zelfs geannuleerd. We zien geen grote verschillen tussen Belgische bedrijven en multinationals. Het uitstel doet zich ook voor in alle sectoren. Maar het beeld is diffuus: binnen elke sector zien we zowel bedrijven waar de investeringen onverminderd voortgaan als organisaties waar volledige projecten on hold zijn geplaatst.”Vanuit de contacten met Beltug-leden, concluderen we ook dat er verschuivingen worden doorgevoerd in de IT-budgetten. “Zowel wij als de IT-leveranciers stellen vast dat vaak projecten nog worden afgewerkt tot aan de volgende milestone. Daarna worden ze tijdelijk stopgezet. Er wordt wel meer geïnvesteerd in beveiliging”, aldus Danielle Jacobs. Voor Beltug is dat geen verrassing. De ICT-beslissingnemers gaven recent aan dat cybersecurity, security strategie en databeveiliging het komende jaar de absolute topprioriteit is voor hun bedrijf.

 

 

Veel interesse in apps voor social distancing en contact tracing

De bevraging bracht ook de interesse van bedrijven rond nieuwe apps voor social distancing en contact tracing in kaart. “In eerste instantie waren onze leden vooral geïnteresseerd in toepassingen die het mogelijk maakten om werkplekken te reserveren en de aanwezigheid van hun medewerkers te plannen. Op die manier konden ze een geleidelijke terugkeer naar de werkplek op een veilige manier organiseren”, aldus de Beltug-CEO.
 


“Maar ook het gegeven van social distancing en contact tracing apps leeft duidelijk in onze community. Eén op de vijf bedrijven verwacht op korte termijn zulke apps in gebruik te nemen. Ook hier is er geen verschil tussen multinationals en lokale bedrijven. Maar de meeste respondenten wachten voor contact tracing wel de evoluties af rond de Corona alert (Coronalert) app van de overheid. – daarom organiseren we bij Beltug op 27 oktober een uitwisselingsmoment voor onze leden, over Coronalert in de bedrijfscontext.”
 


Bovendien heeft Beltug intussen de eerste ervaringen van de leden rond social distancing en contact tracing op de werkvloer gebundeld in een paper. We bieden ook een handig overzicht aan van tools voor het registreren van aanwezigheden en beheren van kantoren, rekening houdend met de coronamaatregelen.